Tips voor betere slaapkamerverlichting

Tips voor betere slaapkamerverlichting

Geplaatst op op juli 24, 2016 in Interieur

Slaapkamerverlichting is meestal erg klassiek, met een centrale lamp in het midden van de ruimte die de volledige kamer moet verlichten. Dat is niet altijd de beste oplossing, omdat er nog belangrijke plekken zijn waar er geen of te weinig licht is. Om uw slaapkamerverlichting te verbeteren, geven we een paar handige tips.

Zorg voor licht op plaatsen waar het nodig is

In plaats van één lichtpunt te gebruiken, kiest u beter voor meerdere lichtpunten. Zet deze op plaatsen die een bepaalde functie hebben. Zo krijgt u een functionele verlichtingsstructuur.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit:

  • Verlichting boven kleerkasten: met inbouwspots boven de kleerkasten is er licht in de kasten zelf zodat u kleuren beter kunt onderscheiden.
  • Verlichting aan het hoofdbord: deze lampen doet u ’s avonds aan wanneer u nog even wil lezen of snel even naar het toilet wil.
  • Algemene verlichting: daarnaast is er algemene verlichting nodig voor wanneer u door de kamer beweegt (bijvoorbeeld om het bed op te maken of de was op te bergen).

Slaapkamerverlichting bestaat dus uit een mix van armaturen, met plafondspots, staande lampen, tafellampen, wandlampen, enzovoort.

Zorg voor dimbare slaapkamerverlichting

Tip nummer twee: zorg voor slaapkamerverlichting die dimbaar is. Lampen die op volle sterkte schijnen zullen ’s nachts erg verblindend zijn wanneer u ze aandoet voor een toiletbezoek. Een dimmerknop komt zeker van pas. Er zijn ook domoticasystemen die ingebouwde timers hebben om de verlichting in de slaapkamer tussen bepaalde tijdstippen automatisch te dimmen.

Kies voor warm gekleurd licht

Iets wat weinig mensen weten is dat wit licht in verschillende tinten komt omdat er meerdere lichtkleuren zijn. Koud wit licht heeft een blauwe tint en voelt hierdoor ‘koel’ aan. Deze lampen worden meestal in kantoorgebouwen gebruikt. Voor slaapkamerverlichting raden we warm wit licht aan (met een zachte oranje gloed) omdat deze lichtkleur voor extra gezelligheid zorgt, wat in een slaapkamer mooi meegenomen is.

Wees creatief

De laatste tip voor slaapkamerverlichting: wees creatief en experimenteer met verschillende armaturen. Vervang bijvoorbeeld de tafellampen op de nachtkastjes naast het bed met twee hanglampen op een lange koord. De centrale plafondlamp in het midden van de kamer kunt u ook vervangen door een paar wandlampen op de muren. Er zijn dus veel creatieve manieren om een slaapkamer te verlichten.