Ben je geen tekstschrijver? 5 tips voor een goede tekst

Ben je geen tekstschrijver? 5 tips voor een goede tekst

Geplaatst op op oktober 12, 2016 in Werk

Vlot geschreven teksten houden de lezer langer vast en zorgen er ook voor dat de tekst begrepen wordt en iets doet met de lezer. Ook al ben je zelf geen echte tekstschrijver, een goede tekst schrijven kan (bijna) iedereen leren.

1. Tekstschrijven in de actieve vorm

Een doorgewinterde tekstschrijver weet dat teksten het best overkomen als ze actief geschreven zijn. Dat betekent schrijven in de bedrijvende vorm. De bedrijvende vorm is bijvoorbeeld “Veel mensen kiezen voor gezond eten”. Dit leest prettig en is geen omslachtig taalgebruik. Een passieve tekst gebruikt een tekstschrijver eigenlijk alleen maar als hij niet anders kan. Deze teksten vertragen de leesbaarheid en is niet prettig voor de lezer. Het voorbeeld van een passieve tekst is in ons voorbeeld “Gezond eten wordt door veel mensen gekozen”. Probeer daarom omslachtige passieve teksten te vermijden en houdt het fris en actief.

2. Vermijd hulpwerkwoorden

Ook hulpwerkwoorden als ‘kunnen’ worden door ervaren tekstschrijvers vermeden. Deze worden maken een zin twijfelachtig en zijn vaak overbodig. Ze geven de indruk dat je het ook niet kunt doen. Zonder deze hulpwerkwoorden is je tekst daadkrachtig en overtuigend.

Voorbeeld zijn: ‘Met deze tekst kun je jouw producten verkopen’ of ‘Met deze tekst verkoop je jouw producten’. Het eerste is met een hulpwerkwoord en het tweede zonder. Welke vind je beter? Naast hulpwerkwoorden zijn er ook de zogenaamde twijfelwoorden zoals misschien, eventueel, wellicht etc.

3. Een tekstschrijver geeft een tekst rust door leestekens

Een doorgewinterde tekstschrijver weet precies waar hij de punten en komma’s neer moet zetten. Deze leestekens zorgen voor een prettig ritme in de tekst. Ze maken dat een zin opvalt of geven juist een rustpunt. Een paar aandachtspunten:

•    Voor het woord ‘en’ hoeft niet altijd een komma.

•    Tussen 2 werkwoorden die niets met elkaar te maken hebben, zet je een komma.

4. Wissel lang en kort af

Er komt een mooi ritme in de tekst als je lang en korte zinnen afwisselt. Soms weleens bestaande uit een woord. Echt? Ja inderdaad. Probeer lange zin in tweeën te hakken, als dat gaat. Zoals bijvoorbeeld. ‘Als je op zoek bent naar een tekstschrijver, kijk dan op onze website’.Maak hiervan: ‘Op zoek naar een tekstschrijver? Kijk dan op onze website’.

5. Schrijven is schrappen

Probeer overbodige informatie weg te laten. Als het niks bijdraagt aan je boodschap laat het dan weg. Ook lidwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voorzetsel kunnen vaak weg. Mocht je nog twijfelen, vraag dan advies bij een echte tekstschrijver!