Een lijstje waarom wij van lijstjes houden, in 9 overzichtelijke punten

Een lijstje waarom wij van lijstjes houden, in 9 overzichtelijke punten

Geplaatst op op mei 21, 2015 in Tip

Lijstjes maken. Het is een favoriete bezigheid van velen en ook op internet komen ze steeds vaker terug in artikelen, blogs en andere redactionele stukken. In de vorm van tips of gewoon een lijstje. De reden is simpel; lijstjes zijn kort, bondig en geven een snelle weergave van bijvoorbeeld een lang verhaal. Maar wat zijn nou de echte redenen dat wij mensen zo van lijstjes houden? De BBC publiceerde een lijst, hoe toepasselijk, met de negen reden waarom men zo graag lijstjes leest.

1.    Om met nummer één te beginnen, het psychologische effect van lijstjes. De mensen krijgt veel lijstjes te zien en daardoor zijn deze als het ware geprogrammeerd in ons hoofd. Hierdoor is het makkelijk om ze door te nemen, omdat de hersenen weten dat het een opsomming is.

2.    Een belangrijk gegeven is het feit dat de mens niet graag iets wil missen. Zo ook bij lijstjes. We weten dat een lijstje misschien bruikbare en hapklare informatie kan bevatten en dat willen we niet missen.

3.    Ondanks dat sommigen hele andere symptomen vertonen in huis, maar wij mensen houden van orde. Lijstjes zijn overzichtelijk en de belasting op de hersenen is minimaal.

4.    Al die blogs, artikelen en andere lange teksten geven het gevoel dat er teveel tijd besteed moet worden aan lezen. Ondanks dat we allemaal het avi lezen voorbij zijn, is een korte opsomming toch sneller te verwerken.

5.    Veel mensen doen het bijvoorbeeld al bij het lezen van de krant; filteren. Door alleen de koppen van artikelen te scannen is het makkelijker om te kiezen welke artikelen interessant zijn en welke niet. Bij een lijst werkt dat hetzelfde. Het is eenvoudig om meteen alle informatie te zien waardoor filteren al automatisch gebeurd.

6.    Het is eenvoudig om de lengte van een artikel in te schatten.

7.    Mensen zijn gewoontedieren en we houden ervan als we iets goed in hebben geschat. Een lijstje is vaak een opsomming van iets wat ons interesseert en dus kunnen we raden wat er op welke plek hoort te staan.

8.    Dit is eigenlijk een soort aanvulling op nummer zeven. We houden ervan om ons gelijk te krijgen.

9.    En om de lijst te eindigen met een belangrijk punt; de controle. Bij een lijstje is de informatie kort en bondig waardoor we al snel het gevoel hebben alles te weten over de informatie die gegeven is. We houden dus een gevoel van controle.