De moderne winnaar: Aluminium of kunststof kozijnen?

De moderne winnaar: Aluminium of kunststof kozijnen?

Geplaatst op op oktober 12, 2016 in Tip

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kozijnen op de markt. Van stalen tot voorgefabriceerde kozijnen. Zeker de laatste jaren zien we een sterke ontwikkeling op het gebied van kozijnen. De belangrijkste ontwikkelingen zijn de aluminium- en kunststof kozijnen die verschillende voordelen hebben. In dit artikel bespreken we op welke manieren ze van elkaar verschillen.

Kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn heeft de laatste jaren een sterke groei meegemaakt. Voor die tijd waren houten kozijnen de torenhoge favoriet. Echter, houten kozijnen vereisen erg veel onderhoud. Het kan namelijk zo zijn dat het kozijn barstjes, kleur of helemaal aan vervanging toe is. Over het algemeen gebeurt dit dus sneller bij houten kozijnen dan bij kunststof kozijnen. We kunnen dus stellen dat kunststof kozijnen zeer onderhoudsarm zijn.

Vroeger werd er eerder gekozen voor houten kozijnen, omdat een warme uitstraling hoog in het vaandeel staat bij huiseigenaren. Een ingenieuze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat kunststof kozijnen dezelfde uitstraling heeft als houten kozijnen. Vroeger was dit heel anders, toen werden kunststof kozijnen alleen gekozen om de praktische eigenschappen.

Zoals eerder genoemd zijn de kunststof kozijnen zeer onderhoudsarm. Met een simpel doekje maak je ze schoon en je hoeft je kozijnen dus nooit meer te schilderen! Echter, de concurrent van kunststof kozijnen, aluminium kozijnen, zijn veel steviger en scoort zeer hoog op effectiviteit tegen inbraak. Wat zeker in deze tijden erg belangrijk.

Aluminium kozijnen

Aluminium is een zeer sterk metaal wat een stoere, unieke en industriële look geeft aan jouw woning. Het grote voordeel van aluminium kozijnen is dat inbraak-vrij is. Je betaalt wel hoge aanschafkosten die op kunnen lopen tot in de duizenden. Wanneer je aluminium kozijnen vergelijkt met kunststof kozijnen zien we dat de isolatiewaarde van deze kozijn hoger ligt. Wat betekent dat aluminium kozijnen minder isolerend zijn.

Ze worden dus over het algemeen minder verkocht. De meeste voordelen die gelden voor kunststof kozijnen gelden ook voor aluminium kozijnen. De levensduur ligt erg hoog, je hebt weinig onderhoud aan de kozijnen en het is leverbaar in verschillende kleuren. Zo kan bijvoorbeeld de binnenkant en buitenkant allebei een andere kleur hebben.

Het is dus belangrijk dat je voor- en nadelen van beide kozijnen naast elkaar zet. Kies je voor een stoere en industriële look? Dan zou ik voor aluminium kozijnen gaan. Vind je een warme uitstraling belangrijker? Dan zou ik voor kunststof kozijnen gaan, omdat je dan eerder kan kiezen voor een houtuitstraling.

Voor meer informatie over kozijnen ga dan naar: kozijnen-kiezen.nl