Lockpicking Centrum

Lockpicking Centrum

Geplaatst op op februari 29, 2016 in Sport

Lockpicking is de kunst van een slot openen door de binnenste onderdelen van een slot te manipuleren. Hiervoor is veel geduld en concentratie voor nodig.

Lockpickers zien sloten als een uitdagende puzzel waarbij het de kick is dat ze het slot moeten oplossen. Het geeft een adrenaline kick van het kunnen openen van een slot. In Nederland is het legaal om de lockpicks te kopen en in je bezit te hebben, maar je mag ze niet gebruiken op andermans sloten.

Lockpick sets zijn verkrijgbaar en te koop op internet, het zijn echter waardeloze gereedschappen als je niet over de juiste skills beschikt, je moet weten hoe je welke tool hoe gebruikt. De lockpickers gaan aan de slag in hun werkplaats waar allerlei soorten en maten sloten liggen om zichzelf of als groep op de proef te stellen.

Lockpicking is een hobby.

De beoefenaars van deze bezigheid zien lock picking als een hobby, het is natuurlijk zo dat er al wel snel misbruik van gemaakt kan worden door bepaald dieven omdat er ontzettend veel kennis bestaat over de tools je een slot kunt openen. Welwillende kunnen het leren maar moeten de techniek van het sloten openen met de fijne gereedschappen jaren oefenen en trainen om het onder de knie te krijgen en eindelijk een kluis of slot te kraken.

Bovendien is het lockpicken erg kostbaar qua tijd, waardoor criminelen eerder zullen kiezen om met geweld in te breken. Sloten kraken is moeilijk omdat een opening een bepaalde profiel heeft en bestaat uit meerdere pinnen.

Er zijn sloten met meerdere soorten pinnen, de mate waarop een slot is beveiligd hangt ervan hoe kostbaar deze is. Hoe duurder het slotmechanisme, hoe beter hij is beveiliging. Om sloten te openen gebruiken lock pickers en slotenmakers een aantal verschillende technieken. Impressie is daar een van. Met toegang impressie probeer je van een lege sleutel met een set vijlen het metaal aan te passen aan het patroon van de pinnnen die zich in de opening bevinden. Het proces is tijdrovend en moet nauwkeurig gebeuren. Door de sleutel in de ruimte te steken en flink op en neer te bewegen ontstaan er groeven in de lege sleutel. Op deze markering vijl je net zolang totdat je de perfecte sleutel hebt uitgevijld. Om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent komen gereedschappen zoals een vergrootglas en een ligt goed van pas.

 

De Nederlandse lockpick kampioenschappen.

In elke tak van de sport zijn er georganiseerde kampioenschappen. Het lockpicking kampioenschap is als eerste gehouden in INL in het plaatsje Leeuwarden in 2002. Enthousiaste pickers vechten met elkaar in een kamer wie er als eerste een slot open kan krijgen. Elke ronde vallen er deelnemers af, waardoor uiteindelijk twee over blijven in de finale om te gaan uitmaken wie de beste lockpicker is. Lockpickers zien in elk slot als een uitdaging en elk merk bevat zijn eigen moeilijkheids graad.

Met hun lockpick tools gaan ze chirurgisch te werk, ze zien het als een vorm van schaken alleen dan zonder schaakbord. Een slot openen door een blanke sleutel uit te vijlen totdat hij past is als een moeilijke puzzel oplossen. Net als hackers een grote kick krijgen van slechte beveiligingen van een site blootleggen, gaan lock pickers de strijd aan met gespecialiseerde bedrijven die nieuwe sloten uitvinden. Soms worden lockpickers in dienst genomen bij deze bedrijven.