Tips voor het zetten van de beste koffie

Tips voor het zetten van de beste koffie

Geplaatst op op november 20, 2015 in Recepten

De dag begint goed met het welbekende bakkie pleur. Maar dan moet dit natuurlijk wel goed gezet zijn! Lees nu snel deze vier tips voor het zetten van een heerlijke bak koffie.

  1. De waterkwaliteit

Aangezien koffie voor 98% uit water bestaat, mag het niet als een verrassing komen dat de kwaliteit van het water direct van invloed is op de kwaliteit van koffie. Hard water, wat vooral in het midden en het Zuidoosten van het land voorkomt, heeft een negatief effect op de smaak van koffie (en op het koffiezetapparaat overigens). Als je dus in zo’n regio woont, kun je overwegen om flessenwater te gebruiken.

  1. Schone machine

Niet alleen voor de hygiëne is het fijn, maar ook voor de smaak. Want een vies koffiezetapparaat heeft natuurlijk ook een negatief effect op de smaak. Zorg er dus voor dat je frequent (alle onderdelen van) je koffiezetapparaat reinigt. Dit kan met zeep, maar zorg dan wel dat er zeker geen zeepresten achterblijven. Anders kom je van de regen in de drup wat nare bijsmaken betreft!

Restanten van vorige keren koffie zetten zullen leiden tot onaangename bitters, zuren of anderszins de smaak van je koffie verpesten.

Bij het reinigen van alle onderdelen die met koffie in aanraking komen moet je wel oppassen met afwasmiddelen. Deze bevatten vaak citroenaroma’s of andere smaakjes die je beslist niet in je koffie wilt hebben.

Met mate gebruiken dus en goed met koud water naspoelen. Uiteraard moet ook je voorraadbus waar je de koffie in bewaart schoon zijn en vrij van luchtjes. Zie ook de tekst hierna.

  1. Hoogwaardige koffie

Zeker de laatste jaren zijn er ontzettend veel soorten koffie op de markt. Deze trend gaat hand in hand met de almaar stijgende populariteit van koffie. Maar gelukkig is daar het internet om je te helpen een weg te banen door het zwarte bonenbos. Koffievergelijk.nl is bijvoorbeeld een website die een zeer breed aanbod heeft en waar je je kunt oriënteren. Het helpt je die keuze te maken tussen Illy, Lavazza of Dolce Gusto!

De kwaliteit van koffie is natuurlijk zeer belangrijk voor de smaak. Als je de bovenstaande twee tips braaf ‘opvolgt’, maar vervolgens saaie, goedkope koffiebonen gebruikt, heeft dat weinig zin natuurlijk!

  1. Koffie bewaren

Als je wilt dat de koffie lang goed smaakt, moet je ervoor zorgen dat je de koffie goed opbergt. Gebruik gewoon de originele verpakking, maar zorg dat er zo min mogelijk licht in zit. Vervolgens kun de verpakking het beste in een afsluitbaar blik leggen.