Glasvezel van Ziggo

Glasvezel van Ziggo

Geplaatst op op februari 29, 2016 in Internet

Bestaat Ziggo glasvezel wel of niet?

Van de vele aanbieders in Nederland op het gebied van internet en televisie zou je kunnen beweren dat Ziggo een soort monopolie positie inneemt. Als één van de weinige providers biedt Ziggo geen glasvezel, ADSL of VDSL maar is de bekabeling via een coaxkabel. Dit in tegenstelling tot de vele andere providers die juist van wel alle andere kabel aansluitingen aanbieden, behalve juist de verbinding door middel van een coaxkabel.

Toch zou je kunnen zeggen dat er wel zoiets bestaat als Ziggo glasvezel. Het volgende is namelijk het geval. Het hele kabel netwerk door wat door Nederland loopt bestaat vrijwel geheel uit glasvezel. Ook het signaal van Ziggo loopt via deze glasvezel kabels. Het gaat er echter om dat het laatste stukje tot aan de woning van de klant niet bestaat uit glasvezel, maar uit een coaxkabel.

De pakketten van Ziggo

Ziggo biedt dus geen Ziggo alles in 1 glasvezel pakket aan. Ondanks dit heb je bij Ziggo ook snel en stabiel internet en televisie. Ziggo biedt drie verschillende pakketten aan waarbij de het aantal zenders en de internetsnelheid groter wordt in verhouding tot de prijs van het pakket. Dus hoe meer zenders en hoe sneller je internet, des te duurder zal het pakket zijn. Ook biedt Ziggo de mogelijkheid voor interactieve televisie. Zo is het mogelijk om een gemist programma binnen twee dagen terug te kijken. Dit kan gewoon op je televisie, maar ook op laptop of tablet.

Ziggo maakt gebruik van de coaxkabel

Voorlopig is de kans nog erg klein dat er binnenkort een pakket bijkomt waarbij Ziggo glasvezel aanbiedt. Ze geven hierover aan dat het grootste gedeelte van het netwerk al uit een glasvezelkabel bestaat. Naar eigen zeggen is dat ongeveer 98% van het gehele netwerk. Het zou dan dus gaan om het vervangen van de laatste 2% wat bestaat uit coaxkabel. Gezien de kosten die deze investering met zich mee zal brengen zal Ziggo deze aanpassing naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet snel uitvoeren.