Huisstofmijt bestrijden tips

Huisstofmijt bestrijden tips

Geplaatst op op september 3, 2014 in Gezondheid

Huisstofmijt, krijg jij er klachten van? Je gaat op een zonnige zondag lekker een dagje weg richting het bos. Samen met je gezin ga je wandelen, picknicken en spelen met de honden. Het kan niet beter, geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen! Tot het moment dat je thuis komt en er bepaalde symptomen aan het licht komen. Last van de ogen, klachten met betrekking tot de ademhaling, jeuk (eczeem) en slijmvorming zijn vaak gehoorde klachten. Je hebt waarschijnlijk een allergie voor de huisstofmijt. Nou, eigenlijk voor de poep dat het kleine diertje van ongeveer 3-4 millimeter produceert.

De uitwerpselen van de huisstofmijt zorgen voor de problemen. Ze brokkelen af tot kleine deeltjes en gaan vervolgens samen met de stofdeeltjes die zich in huis bevinden. Op deze manier adem je ze beiden in en komen ze in je longen terecht. Daar zorgen ze voor klachten als je er allergisch voor bent.

Hoe graag mensen de huisstofmijt uit huis willen doen verdwijnen, dit zal ze echter nooit helemaal lukken. De diertjes leven in en buiten huis en daarom bevinden ze zich dus overal om ons heen. Er zijn wel verschillende manieren waarop je de huisstofmijt bestrijden kunt. Hierdoor zullen de allergische reacties hopelijk minder intensief zijn. Een aantal bestrijdingsmethode:

  • was je kleren op 60 graden of hoger. Hierdoor zullen de diertjes sterven
  • zo min mogelijk vloerkleden en gordijnen in huis
  • beperk  het aantal knuffels als u kinderen heeft (was ze om de 6 weken op 60 graden)
  • speciale hoezen voor je kussen, matras en dekbed aanschaffen
  • planten van de slaapkamer halen
  • omkleden op de badkamer
  • goede ventilatie van het gehele huis
  • niet roken in huis (de nicotine deeltjes zullen zich in je longen vestigen en dat is in samenwerking met de uitwerpselen van de huisstofmijt een verkeerde combinatie)
  • koop een speciale stofzuiger met een Hepa filter (dit filter verkleind de uitstoot van stof en dus ook de uitwerpselen van de huisstofmijt)
  • beddengoed laten luchten (de huisstofmijt nestelt zich graag in op plekken waar het stoffig is. Ze houden niet van geventileerde plekken, dus wanneer je het beddengoed laat luchten maak je het zo onaangenaam)

Zoals je ziet staan hierboven verschillende bestrijdingsmethode, maar er zijn er nog meer, bijvoorbeeld verschillende producten die verkrijgbaar zijn. Het is dus een probleem dat je zelf aan kunt pakken om de allergische reactie erop zoveel mogelijk te verkleinen!