Waarom koopt men goud?

Waarom koopt men goud?

Geplaatst op op augustus 18, 2013 in Financieel

Goud! Het edele metaal heeft al eeuwen een enorme invloed op de mensheid. De eerste gouden juwelen werden vervaardigd omtrent 3000 v.Chr. Zowel in het oude Egypte als in Zuid-Amerika begon het goud aan zijn opmars. Omstreeks 1091 v.Chr. werd goud in China officieel als betaalmiddel in gebruik genomen. Niet zo veel later, in de achtste eeuw v.Chr. werden de eerste gouden munten geslagen. Goud was in die tijd nog schaars. Daarom werd zilver couranter gebruikt. Het was pas toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika toekwamen dat er plots een grotere toevloed aan goud ontstond. Ondertussen hielden alchimisten in Europa zich bezig met het zoeken naar de Steen der Wijzen. Zij hoopten hiermee van andere materialen goud te maken. Zou ik durven stellen dat we met de uitvinding van de 3D-printer dan nu eindelijk die Steen der Wijzen ontdekt hebben? Leuk weetje is dat zo’n 70% van het gedolven goud in de wereld pas de afgelopen 50 jaar gedolven werd.

Wat maakt goud nu zo waardevol?

Hoogwaardig goud geeft geen reactie in contact met zuurstof en bijgevolg zal het dan ook niet roesten. Omdat gouden juwelen geen atmosferische reactie vertonen, is de kans op allergie miniem. Een andere reden waarom goud zo aantrekkelijk is, is het gemak om goud te bewerken. Goud heeft een lage hardheidsgraad en een lage smelttemperatuur. De lage hardheidsgraad van goud maakt het onmogelijk om van puur goud juwelen te maken. Je zal steeds moeten werken met een legering van goud en andere metalen zoals zilver, palladium of nikkel. Goud wordt ook gebruikt in industriële toepassingen zoals in kunstmanen en in elektrische componenten.

Waarom zou ik goud of zilver kopen?

Goud, en in mindere mate zilver, wordt algemeen gebruikt als onderpand voor papiergeld en is de belangrijkste reden waarom men goud koopt. De rijkdom van een land wordt gemeten aan de hand van zijn goudreserve. Deze goudreserve ligt meestal slechts gedeeltelijk opgeslagen in goudbaren in de goudopslag van het desbetreffende land. Landen als Zwitserland voorzien in goudopslag voor andere landen. De richtprijs van goud wordt bepaald door de London Gold Fixing. Eigen aan die richtprijs is dat, door een aantal factoren, de prijs van goud over het algemeen stabiel blijft. De waarde van goud zal nooit echt dalen, maar in de toekomst eerder gestaag stijgen. In tijden van crisis kan de goudprijs even in een dalende tendens gaan, maar die zal zich vrij snel herstellen na de crisis. Dit maakt goud tot het ultieme beleggingsmiddel. De opkomst van cfd trading zorgt ervoor dat de aankoop van fysiek goud als belegging niet meer aan de orde is. Je hoeft je hierdoor niet meer af te vragen of het leveren van goud per post wel veilig is. Het kopen van fysiek goud  is wel een stuk veiliger en geeft zekerheid. Met de opkomt van cfd komt het nu ook veel voor dat men op papier wel goud heeft, maar er niet direct bij kan. Het is de bedoeling met cfd om geld te maken door op zeer korte termijn te beleggen, en goud is ook een belegging.

Bekijk de actuele goudprijs.