Waarom goud kopen?

Waarom goud kopen?

Geplaatst op op mei 22, 2016 in Beleggen

Goud is een edelmetaal waar mensen al eeuwenlang een bijzondere waarde aan toekennen. Men gebruikt het in eerste instantie alleen als versiering, maar na verloop van tijd is men het ook als ruilmiddel gaan gebruiken. Niet omdat het goud zelf zo nuttig is, maar omdat het aanbod relatief schaars is en het metaal niet te vervalsen is. De ruilhandel werd een stuk efficiënter, toen men goud en zilver als ruilmiddel ging gebruiken.

Vandaag de dag is goud volledig uit het dagelijkse betalingsverkeer verdwenen, maar daarmee heeft het edelmetaal haar unieke eigenschappen niet verloren. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud meer dan $1.250, ruim vier keer zoveel als vijftien jaar geleden. Goud wordt niet meer gezien als vorm van geld, maar als een vorm van vermogen. Heb je vermogen, dan kun je dat beschermen door een deel in fysiek goud te beleggen.

Het edelmetaal is relatief schaars en de kwaliteit is door de eeuwen heen constant gebleven. Dat kan niet gezegd worden van papiergeld (of fiatgeld), dat door de jaren heen een groot deel van haar waarde verliest. De hoeveelheid geld in omloop heeft de neiging steeds verder te groeien, waardoor het steeds minder waard wordt.

Goud als fundament onder het geldsysteem

Economen discussiëren al decennia over de rol van goud in het monetaire systeem. Volgens sommigen heeft het edelmetaal met de komst van centrale banken en papiergeld geen enkele functie meer, terwijl anderen nog steeds geloven dat geld gedekt moet zijn door een onderliggende waarde. Vooral de Oostenrijkse economische school ziet goud als fundamenteel onderdeel van ons geldsysteem.

Door de geschiedenis heen zijn tal van geldsystemen uit elkaar gevallen. Niet omdat er te weinig goud of zilver was, maar omdat diegene die de controle hadden over het geld continu pogingen deden om de waarde uit te hollen. Denk aan het verminderen van de hoeveelheid goud en zilver in de munten, zodat er meer geld in omloop gebracht kon worden.

Onder een goudstandaard is het geld weliswaar gedekt door goud, maar dan kunnen centrale banken en overheden alsnog de waarde van het geld verlagen door de koppeling te veranderen. Dat gebeurde in 1933 in de Verenigde Staten, toen de prijs van goud opnieuw werd vastgesteld op $35 per troy ounce. Had je kort daarvoor je goud ingeleverd tegen de oude goudprijs van $20,67 per troy ounce, dan was je een groot deel van je koopkracht kwijtgeraakt.

Bescherm je vermogen met goud en zilver

Met goud en zilver kun je je vermogen beschermen tegen geldontwaarding. Op korte termijn kan de goudprijs en de zilverprijs fluctueren, maar over de langere termijn biedt het edelmetaal bescherming tegen het waardeverlies van papiergeld. Daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden in de geschiedenis.

Wil je goud kopen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Via een bank of broker kun je beleggingsproducten kopen als trackers, turbo’s, ETF’s en CFD’s. Deze producten volgen de prijs van goud, maar bieden geen zekerheid van fysiek metaal. Daarom verdient het de voorkeur om altijd fysiek gouden munten en goudbaren aan te kopen. Een betrouwbaar adres voor de aanschaf van fysiek goud is Hollandgold.