Actief beleggen kan flink in de papier lopen

Actief beleggen kan flink in de papier lopen

Geplaatst op op augustus 9, 2013 in Beleggen

In tijden waar de economie weer een beetje aantrekt, trekken er ook weer mensen de stoute schoenen aan om te gaan beleggen en speculeren op de beurs. Echter wat veel mensen niet weten is dat er altijd één grote winnaar is en dat zijn de brokers. Beleggen kan namelijk behoorlijk duur zijn. Vooral de actieve belegger moet diep in de buidel tasten om zijn broker tevreden te houden. In dit artikel behandelen we drie vormen van actief beleggen en maken duidelijk hoe duur beleggen kan zijn.

CFD beleggen

Beleggen in CFD’s is zeer populair. Het geeft de belegger de ruimte om met veel meer geld te speculeren dan hij daadwerkelijk heeft. De brokers die deze vorm van beleggen aanbieden geven soms wel tot 200 x de inleg aan kapitaal om mee te beleggen. CFD’s beleggen lijkt goedkoop omdat er over het algemeen geen transactiekosten gerekend worden door de broker. Echter is de spreiding en aanbied- en verkoopkosten meer uit elkaar gerekt. Hier ligt de winst voor de broker. Deze kan namelijk deze posities zelf op de beurs kopen tegen een meer gunstige prijs. Als er gewerkt wordt met een kapitaal van slechts 1000 euro zullen de gemiddelde kosten per transactie komen op ongeveer 12 euro. Gemiddeld stappen beleggers in CFD’s 6-7 keer per week in en uit een bepaalde positie. Hiermee komt de totale kosten per week uit op 80 euro. Iemand die dus een heel jaar belegt in CFD’s zal totaal 4.000 euro betalen aan zijn broker. Hiermee krijgt het principe, beleggen zonder transactiekosten toch een hele andere dimensie.

Spinters, Speeders e.d.

Het handelen in Spinters, Speeders en andere gelijke producten is tevens ook zeer populair bij actieve beleggers. Dit product geeft de belegger ook de kans om te beleggen met een hefboom zoals eerder bij CFD’s genoemd. Echter bij deze producten is de spreiding in aanbied- en verkoopkoersen minder groot. Echter moeten bij deze producten wel transactiekosten betaald worden. Omdat deze vorm van beleggen een minder grote hefboom heeft zullen de meeste actieve beleggers gebruik maken van een kapitaal van ten minste 4.000 a 5.000 euro. Kosten per transactie zijn gemiddeld 6 euro en kosten die ontstaan door de spreiding in de koersen brengen gemiddeld nog eens 6 euro met zich mee. Ook hier worden de kosten dus gemiddeld genomen 12 euro. Echter handelaren in deze producten houden posities langer vast en zullen gemiddeld 3 a 4 transacties per week maken. Totale kosten komen uit op 48 euro per week plus wat rente omdat posities meestal langer vastgehouden worden. Men kan hierbij een gemiddelde nemen van 7 euro rente per week. Totaal 55 euro per week. De belegger in deze producten zal dus gemiddeld per jaar 2.860 euro aan kosten moeten betalen.

Binaire opties

Binaire opties zijn redelijk nieuw in de wereld van het actief beleggen. Het zijn producten die veelal een korte looptijd hebben van 15 tot 30 minuten. Er worden geen transactiekosten gerekend en er zit geen spreiding in de kosten van aan of verkoop. Dit lijkt goedkoop echter betaalt een binaire optie meestal “slecht” 85% winst per trade uit. Bij een verloren trade verliest de belegger zijn volledige inleg. Gemiddeld zal 1 op de 2 trades mislopen en daarbij zal de belegger dus 1 op de 2 keer 15% verlies maken. Gemiddeld verliest de trader dus 7,5% per trade. Een binaire opties belegger handelt gemiddeld 20 trades per week van 100 euro. Hiermee zijn de totale kosten die hij moet afdragen aan zijn broker 150 euro per week. Totale kosten op jaarbasis zijn dan 7.800 euro.

Conclusie

Actief beleggen lijkt voordelig met steeds enkele euro’s aan kosten. Echter omdat de actieve belegger zoveel trades maakt loopt dit bedrag enorm op. De belegger moet dus enorm goed beleggen om zelf winst te maken bovenop de kosten die hij moet betalen.