8 tips om energie en energiekosten te besparen

8 tips om energie en energiekosten te besparen

Geplaatst op op augustus 22, 2013 in Energie

Wie energie en energiekosten wil besparen kan dat op verschillende manieren doen. Je kan het zoeken bij de leverancier maar ook bij het eigen verbruik. Beide manieren versterken elkaar en kunnen voor een fors lagere nota zorgen. Kiezen voor goedkope energie kan op zichzelf al enkel honderden euro’s per jaar op leveren en besparingsmaatregelen binnen het bedrijf of huishouden kunnen in totaal ook enkele honderden euro’s per jaar opleveren.

  • Tip 1: Stap over naar een goedkopere energieaanbieder. Dat is eenvoudig en kunt u zorgeloos doen via http://goedkope-energie.org
  • Tip 2:Maak gebruik van een dubbele meter en verbruik tijdens de daluren vooral energie, zoals de vaatwasmachine of de kledingwas.
  • Tip 3: Douche 1-2 minuten korter. Dit levert per dag een waterbesparing op van tientallen liters. Op jaarbasis scheelt u dat enkele tientjes. Hoe groter het huishouden, hoe groter de besparing.
  • Tip 4: Wanneer u kookt, let dan op of uw pan misschien minder vol water kan. De besparing van water is dan wel zeer klein, maar de energiebesparing voor het opwarmen van het water scheelt u duidelijk meer. het kost u bovendien niets.
  • Tip 5: Wanneer u huishoudelijke apparaten koopt let dan op het energielabel. Schaf energiezuinige apparaten met een a-label aan en uw besparing is al snel enkele tientallen euro’s per jaar op uw energie.
  • Tip 6: Waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop kost slechts € 10, maar scheelt per douchebeurt vele liters. Deze investering betaalt zich al binnen een jaar terug!
  • Tip 7: Zorg voor een goede isolatie. Vervang eventuele ramen van enkelglas met dubbelzijdig glas. Dit kan eenmalig om een grotere investering vragen. Deze verdiend zich al snel ruimschoots terug. Uit diverse onderzoeken blijkt dat enkelzijdig glas één van de grootste oorzaken is van warmteverlies en daarmee een kritiek onderdeel van uw woningisolatie.
  • Tip 8: Zet apparaten niet op standby, maar schakel deze in zijn geheel uit. Liefst zelfs door de stekker helemaal uit het stopcontact te verwijderen.

Niet alle tips zijn even haalbaar of vergen een grotere investering. Dat je je bewust bent van het energieverbruik is vaak de grootste winst, want besparing zit m juist ook in de kleine dingen. Op deze website vindt u meer informatie over energie in het algemeen en andere energie besparingsmaatregelen.