Dakpanplaten leggen

Dakpanplaten leggen

Geplaatst op op januari 17, 2017 in Bouw

Dakpanplaten monteren kun je doen op twee manieren. De van oudsher toegepaste manier is door het monteren van panlatten, waarop de dakpanplaten gemonteerd worden. Deze manier van monteren is een ingewikkelde klus, omdat de panlatten precies uitgemeten moeten worden. De tweede en meer eenvoudige manier is door te werken met een houten plaat. Beide manieren leggen wij hieronder stapsgewijs uit.

Wilt u de platen bijsnijden, dan adviseren wij gebruik te maken van een knabbelschaar of een fijne metaalzaag. Gebruik nooit een slijptol, aangezien de gloeiende deeltjes de coating kunnen beschadigen. Het beste kun je tijdens het monteren een plank over de dakpanplaten heen leggen, zodat je niet rechtstreeks op de dakpanplaat hoeft te staan. Het monteren van de dakpanplaten gebeurd altijd van links naar rechts.

 

Dakpanplaten monteren met behulp van panlatten

Voordat de dakpanplaten gemonteerd worden, dienen over de langsrichting van het dak tengellatten te worden gelegd. Op deze tengellatten worden vervolgens de panlatten bevestigd. Houd hierbij rekening met een minimale dakhelling van 8 graden. De afstand tussen de panlatten is hart op hart 700mm. Dit betekent dat u steeds 1 pan kunt overslaan, vanwege het sterke basismateriaal. U kunt er ook voor kiezen wel onder elke pan een panlat te leggen. In dat geval is de afstand hart op hart 350mm.

Monteer 2 panlatten, waarvan de onderste lat 1 cm dikker moet zijn, aan de gootzijde van het dak. De volgende panlatten worden onder het begin van elke tweede pan gemonteerd. Voor de montage van de dakpanplaten kunt u het beste zelfborende dakpanschroeven gebruiken. Plaats de schroeven in het dal, net onder het begin van elke pan. Schroef in de onderste en bovenste panlat in elk dal een schroef. Bij de tussenliggende panlatten is het voldoende om pan om pan een schroef te bevestigen.

Dakpanplaten leggen met behulp van een houten plaat

De andere manier om dakpanplaten te monteren is met behulp van een houten plaat. Leg eerst het dak met een houten plaat dicht. Leg hierop een dampwerende folie, zodat condens wordt tegengehouden en mogelijk afgevoerd naar de goot.

Op de houten plaat kunnen de dakpanplaten rechtstreeks geschroefd worden. Schroef, net als in manier 1, de schroeven in het dal van de pan. Schroef in de onderste en bovenste panlat in elk dal een schroef. Bij de tussenliggende panlatten is het voldoende om pan om pan een schroef te bevestigen.

Montage van hulpstukken bij dakpanplaten

Nu de dakpanplaten gemonteerd zijn, is het nog noodzakelijk het dak af te werken met een windveer en nok. De zijkant van het dak kan worden afgewerkt met de windveer van staal en voor de nok gebruik je een halfronde nok. Voor het leggen van de dakpanplaten en het monteren van de windveren en nokken kun je dezelfde soort schroeven gebruiken, de zogenaamde dakpanschroef (6.3*38). Deze schroeven hebben dezelfde kleur als de dakpanplaten en vallen daardoor minder op. Zin gekregen om dakpanplaten te gaan leggen? Bekijk dan het assortiment op Beplatingswinkel.nl en bekijk daar ook andere dakpanplaten, zoals golfplaten, sandwichpanelen of wandplaten.